Objectius

·Mostrar coneixement de la gran varietat d'activitats musicals i les diverses línies de pensament sobre la música desenvolupades a Occident durant aquest segle.

·Conèixer els principals testimonis històrics i historiogràfics de la música europea en el període esmentat.

·Identificar els diversos estils, escoles, tecnologies i pràctiques musicals de l'època, situats en llur context cultural, i analitzar-ne els processos de recepció, transformació i divulgació.

·Conèixer la historiografia fonamental sobre el període, amb especial atenció als enfocaments més recents, i aplicar metodologies d'investigació específicament relacionades amb la música d'aquesta època.

·Prendre consciència dels diversos enfocaments que s'han donat al llarg de la història sobre la música del segle esmentat.

Continguts

Continguts conceptuals

·Relació entre transformacions polítiques i socials i evolució del gust musical al segle XIX.

·Compositors, escoles i tendències. Estils compositius i interpretatius, i llurs processos de transformació. Ensenyament i transmissió del saber musical. Problemàtiques de gènere. Aspectes organològics.

·La recepció de la música del segle XIX des del moment del seu naixement fins la actualitat. Història i periodització del pensament sobre la música d'aquell segle: historiografia i procediments analítics.

·Metodologies d'investigació específicament destinades a aquest període, i fonts documentals, objectuals i historiogràfiques corresponents.

Continguts procedimentals

·Anàlisi de partitures i notacions de l'època en edicions antigues i modernes. Audicions d'obres representatives de les diverses tendències d'aquest període.

·Anàlisi de documents coetanis sobre l'activitat musical i el seu entorn. Ubicació de les interpretacions de música d'aquell segle en les corresponents tradicions culturals.

Continguts actitudinal

·Presentació de les figures dels grans compositors com a part d'una realitat musical i culturalment complexa i articulada lo més allunyada possible de qualsevol mitització.

·Anàlisis de les transformacions viscudes per la música anterior al segle XX enteses com a reflex de la gestació de la cultura contemporània tal com la coneixem avui dia.